Cícerová nátierka (bez tahini)
POTREBUJEME
- 1 hrnček suchý cícer
- štipka čerstvého cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- rasca drvená
- citrónová šťava (kto chce)
- olej na studenú kuchňu (olivový olej/repkový olej)
- podľa potreby voda z uvareného cíceru
AKO NA TO
Večer si namočíme cícer do vody a necháme močiť cez noc. Ráno vodu zlejeme, zalejeme novou vodou a necháme ešte stáť asi hodinu. Potom si cícer scedíme pod vodu a dáme variť asi 45 minút v novej vode, kým nezmäkne. Keď bude cícer mäkký zlejeme vodu, ale kúsok z nej si necháme v miske na boku. Cícer spolu s olejom a strúčikom cesnaku a trochou vody ( z cícera kde sa varil) vymixujeme do hladka. Ochutíme ho citrónom, rascou, soľou, mletým čierným korením (kto chce si doň môže nakrájať sušené paradajky, pažítku a pod.) a dôkladne premiešame.
Tip: Dá sa zjesť iba tak z čerstvo nakrájanou a ochutenou zeleninou, výborný pre návštevu ako dip do ktorého si vete namáčať čerstvý stopkový zeler či čerstvú mrkvu. Ale viete si ho vychutnať aj s ražným chlebíkom.