Blog

KORENINY a BYLINKY - najväčší králi GASTRONÓMIE

KORENINY a BYLINKY - najväčší králi GASTRONÓMIE

Od praveku až po dnešný svet sa koreniny používajú v kuchyni na dochucovanie jedál. Málokto však vie, aké blahodárne účinky na náš organizmus majú. Obsahujú dôležité zložky ako napríklad enzýmy, vitamíny, éterické oleje, glykozidy, alkaloidy, minerálne látky, rôzne kyseliny a horčiny. Pomáhajú nám regulovať trávenie, pôsobia ako katalyzátory a v nemalej miere slúžia ako liek. Mnohé orientálne koreniny boli v minulosti nedostupné a vzácne, doslova sa vyvažovali zlatom a dovoliť si ich mohli iba šľachtici. Našťastie dnes je situácia skôr opačná. Koreniny sú dostupné každému. Bohužiaľ dostupné sú aj priemyselne spracovávané dochucovadlá jedál. A tak platíme daň za našu nevedomosť a nahrádzame vzácne koreniny syntetickými dochucovadlami, ktoré sú lacnejšie, ale škodlivé voči zdraviu.

Verte tomu, že svetové kuchyne a uznávaní šefkuchári by nikdy nedovolili dochutiť jedlo klasickou vegetou či prísadou Maggi alebo koreninami s chemickými prísadami.

Dokonalé znalosti všetkých kúziel a tajomstiev zachádzania s korením a bylinkami povznášajú gastronómiu na jej najvyšší level...tak nech nám chutí a doprajme si len to najlepšie – buďme gurmánmi a používajme v našej kuchyni výhradne koreniny a bylinky smiley.


Čierne korenie – zlepšuje trávenie a látkovú výmenu. Podľa indickej ajurvédy podporuje potenie a vylučovanie toxínov z tela, je močopudný.

Kurkomovník dlhý – svetoznáme korenie, ktoré sa používalo už pred 4000 rokmi v Indii. Kurkume sa pripisujú antioxidačné účinky, ochraňuje bunky pred rakovinou a podporuje mozgové funkcie. Čistí krv a pomáha pri ochoreniach pečene. Jedlo Vám krásne zafarbí na žlto – žltá farba je práve ten antioxidant. Častokrát sa používala ako náhrada drahšieho šafránu.

Škorica – pomáha pri trávení, čistí cievy. Vynikajúci antioxidant, ktorý chráni pred srdcovými ochoreniami a cukrovkou. Vôňa škorice zvyšuje pozornosť a koncentráciu.

Zázvor - ďalšie zázračné korenie. Pôsobí protizápalovo uvoľňuje bolesti, pri migrénach /ženy ktoré trpia migrénami ak pocítia, že to na nich znova "ide" použiž tretinu lyžičky zázvoru s vodou a vypiť.

Chilli korenie - má vysoký obsah vitamínu C a sušené obsahuje vysoké koncentrácie vitamínu A. Červené čili papričky sú bohatým zdrojom betakaroténu. Majú tiež antibakteriálne účinky a sú potravinou zo skupiny antioxidantov. Podporujú trávenie a zlepšujú metabolizmus preto sa používajú pri chudnutí.

Šafrán - chráni pred srdcovocievnými ochoreniami, zvyšuje odolnosť organizmu a má protirakovinové účinky.

Oregáno - je antibakteriálne, pôsobí proti plesniam a parazitom v tele.

Klinčeky - patria ku koreninám s najvýraznejšími antioxidačnými účinkami. Obmedzujú oxidáciu LDL (zlého) cholesterolu, ktorý sa ukladá do tzv. sklerotických plátov na cievne steny a vedie k vzniku aterosklerózy.

Rasca - chráni pred vznikom cukrovky.

Rozmarín - podporuje trávanie a zvyšuje vylučovanie žlči. Chráni mozog a zlepšuje pamäť. Ničí baktérie a je tiež mierne močopoudný.

Majoránka - tiež sa používa pri problémoch s trávením, uvoľňuje kŕče hladkého svalstva – povzbudzuje tvorbu žalúdočných štiav. Pomáha pri zmierňovaní PMS.


Janka Rozborilová
certifikovaná nutričná poradkyňa programu metabolic balance



FILTER