Blog

Skúšali ste už tzv.“ prepustené maslo“ na varenie či pečenie miesto klasického masla, tuku, masti alebo oleja?

Skúšali ste už tzv.“ prepustené maslo“ na varenie či pečenie miesto klasického masla, tuku, masti alebo oleja?

„Prepustené maslo“ alebo inak povedané Ghee maslo, ktorého korene siahajú do Indie či Ázie je zdravšou alternatívou pre jeho vysoký obsah vitamínov a minerálov (E,C, Na, K , Mg, Fe..). Blahodárne pôsobí na trávenie a znižuje tzv. „zlý“ cholesterol. Doporučuje sa pre tých, ktorí nemôžu klasické maslo kvôli intolerancii na laktózu či mliečne bielkoviny.

Jeho využitie je naozaj bohaté a vďaka vysokému bodu varenia ho vieme použiť takmer všade. Na varenie, pečenie či smaženie. Do polievok, omáčok či na vyprážanie pretože nepripaľuje :).

V Metabolic balance je súčasťou jedálnička od 3. fázy (okrem iných doporučených kvalitných olejov). Má fantastickú chuť a je súčasťou mnohých jedál, napr. taká holandská omáčka bez Ghee masla nebude pravou omáčkou. Ale skúste si opiecť hrianku na ghee masle alebo ho len tak natrieť na obyčajný chlebík. Je naozaj luxusný a chutný. V chladničke vydrží aj pol roka. Je vhodný aj na masáže, či na natieranie suchej pokožky, na popraskané pery a pod....má vraj liečivé vlastnosti a pomáha na rôzne bolesti či reumu, stačí len natrieť ..to sme neskúšali, avšak fantázii sa medze nekladú :).

Ghee maslo si viete zakúpiť už hotové, najčastejšie v potravinách so zdravou výživou, ale vyrobiť si ho viete doma aj sami.


Janka Rozborilová
výživová poradkyňa pre program metabolic balance®



FILTER